Moldova, tarihi boyunca sık sık işgallere maruz kalmıştır.Eski adıyla can halk vilayeti dir. Cumhuriyet’in esası Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgedir. Hâlen Romanya ve Ukrayna ile iç içe geçmiş olan Moldova toprakları 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. 1812 yılına kadar 300 yıl, Boğdan eyaleti olarak Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan ve 1812 yılında Osmanlı-Rus Barış Anlaşmasıyla Rusya’nın egemenliğine giren bölge, 1918 yılına kadar Rus İmparatorluğu’nun bir vilayeti olarak kalmıştır. Rusya’nın Kırım Savaşı’nda yenilmesinden sonra Moldova’nın bir kısmı (Güney Besarabya) Romanya’ya geçmiş, ancak Rusya 1878’deki Berlin Kongresi ile bu bölgeyi geri almıştır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1918’de bölge Romanya’nın eline geçmiş ve 1924 yılında (o dönemde etnik Ukraynalıların hakimiyetinde olan) Dinyester’in doğu yakasında Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (MÖSSC) kurulmuştur.
1939’daki Molotov-Ribbentrop Paktı’nın imzalanmasından sonra 1940 yılında Sovyetler Birliği Besarabya’yı yeniden ele geçirmiş ve bu bölgenin büyük bir kısmını MÖSSC ile birleştirmiştir. Almanya’nın SSCB’ne saldırması ile SSCB bir kez daha 1941 Temmuz’unda Moldova’yı Romanya’ya vermek zorunda kalmış, ancak Sovyet kontrolü 1944 Ağustos’unda yeniden sağlanmıştır. Moldova’nın şimdiki sınırları Prut ve Dinyester nehirlerinin arasındaki Besarabya denilen tarihi bölgenin SSCB tarafından Romanya’dan alınması ile 1947’de çizilmiştir. Romanya ile ilişkileri kesilmiş, Kiril alfabesi kullanma zorunluluğu getirilmiş, Rusların ve Ukraynalıların endüstriyel bölgelere büyük çaplı göçleri özellikle desteklenmiştir. 1950’lerde ise binlerce etnik Romen, Orta Asya’ya göç etmek zorunda bırakılmıştır.
1986’da Sovyet Lideri Mihail Gorbaçov tarafından uygulanan Glasnost politikası ile birlikte ulusal ve kültürel bağımsızlık için uğraş veren birçok bağımsız politik grup ortaya çıkmıştır. 1990 Şubat’ında Cumhuriyet’in Yüksek Sovyet (Parlamento) seçimleri yapılmıştır. Moldova’nın bağımsızlık ve reformlara yönelik çalışmaları 1990 yılında artmıştır. Serbest piyasa ekonomisine geçiş yolunda çalışmalara bu yıl içerisinde başlanmıştır. Yine aynı yılın ilkbaharında yapılan seçimlerde Moldova Halk Cephesi Parlemento’da çoğunluğu sağlamış ve Anayasa’da bir dizi değişiklik yapılmıştır. Pek çok Sovyet Cumhuriyeti’nde tam bağımsızlık, Moskova’daki başarısız darbe girişimi sonucunda kazanılmıştır. Darbenin bastırılmasından sonra Moldova, 27 Ağustos 1991’de bağımsızlığını kazanmıştır. Bu hareketin ardından Ukrayna sınırında gümrük ofisleri açılmış ve Rus askerlerinin Cumhuriyet’ten ayrılması talep edilerek, Moldova Ulusal Ordusu kurulmuştur. 21 Aralık 1991 tarihinde Moldova yönetimi halkın büyük ölçüde karşı çıkmasına rağmen Almatı’da yapılan toplantıda eşit ve kurucu üye olarak Bağımsız Devletler Topluluğu’nun oluşmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra uluslararası sistemin gündemini meşgul eden etnik sorunlar Moldova’nın da gündemini şekillendirecek potansiyel bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ancak Türk asıllı Gagoğuzlara verilen özerklik, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra barışçı yolla çözümlenen ilk ve tek etnik sorun olma özelliğini korumaktadır. Moldova geçmişi ileherne kadar barışık bir ülke olmasada Avrupa Birliği yolunda bir çok reformları göz ardı edilemez. AB yolundaki Moldova’da eğitim almak sizi ucuz malliyeti ile bir adım öne taşıyacaktır. Gezdiğim Üniversitelerde gördüğüm gelişim gerçekten çok yerinde , eğitim teknolojilerine verdikleri değerin artması üniversite ve okulların geliştiğini ve Avrupa Birliği standartlarını yakında yakalayacakları anlamına gelmektedir. Moldova’da tarafımızca yerleştirileceğiniz tüm kurslar Moldova’nın en iyi üniversitesi ”MOLDOVA DEVLET ÜNİVERSİTESİ” bünyesindedir. Üniversite eğitimi için almak zorunlu olduğunu ”hazırlık kursu” da Moldova Devlet Üniversitesinin filoloji fakültesnin bünyesinde yer almaktatır. Tüm kurslarda olduğu gibi hazırlık kursunda da eğitim ülkenin önde gelen tecrubeli dil profesörleri tarafından verilmektedir. Moldova’da dil kursu alabileceğiniz en iyi yer kuşkusuz bu devlet üniversitesidir. Moldova’da üniversite lisans eğitimi yabancı öğrencilere sınavsız ve koşulsuzdur. Lisans eğitimi alabilmeniz için tek gerekli olan okuyacağınız fakultenin bölümünün eğitimin dilinin (romence veya rusça) hazırlık sertifikasınıdır.Üniversitede lisans bölümü okumak için 8 aylık bir hazırlık fakultesini bitirmeniz gerekmektedir.
Moldova’da üniversite eğitiminin en iyi yanı ise istediğiniz bölüme yerleşebilmenizdir. Yani, Türkiye’de liseyi sözelci olarak tamamlayan bir öğrenci Moldova’da uluslararası ilişkiler okuyabilir. Veya bir sayılsal öğrencisi Hukuk fakultesine kayıt olabilir. Eşit ağırlık öğrencisi Tıp veya mühendislik okuyabilir. Yani Türkiye’de ne olduğunuz önemli değildir. İsteyen isediği bölümde okuyabilir. Üniversitenin bünyesinde neredeyse tüm fakulteler bulanmaktadır. Yalnızca Tıp, Eczacılık ve mühendislik bölümleri için farklı üniversiteler vardır. Bütün üniversitelere kayıtlar tarafımızca yapılacaktır. Ayrıca üniversitenin kendine ait öğrenci yurtları vardır.
Moldova Cumhuriyeti tıp fakültesinin tarihi 1 Ekim 1945 te Saint Petersburg Tıp Enstitüsünün Kişinev’e nakledilmesi ile başlar. Bu şekilde Moldova Tıp kurumunun kurulması sağlanmıştır. Fakülte Enstitü temelini oluşturan Tıp eğitim kurumunun 250 civarında II- V sınıf öğretim görevlisi ve 27 sosyal-insani temel ve klinik kürsüsü ile eğitime devam edilmekte olup, fakültenin ilk dekanı Profesör A.Livov’dur. 1970 yılında öğrenci sayısının ve de didaktik personel sayısının artması sonucu, fakülte koşullu klinik öncesi genel tıp eğitimi fakültesi (1nci sınıftan 3ncü sınıfa kadar) ve klinik genel tıp eğitimi fakültesi(4ncü sınıftan VI sınıf sonuna kadar) olarak ikiye ayrılmıştır. Gelecek doktorların eğitim süreci, Avrupa ve dünya deneyimi uygulamak için eğilimin birleşmesi, standardizasyonun yeni ihtiyaçlar istemesi sonucu genel tıp uzmanlıklarını oluşturan Pediatri ve Önleyici Tıp fakültelerinin içinde 2 fakülte genel klinik öncesi tıp ve klinik tıp olarak kurmayların isteği ile 1995 yılında bir oluşum yapılmıştır.
Şu an da tıp fakültesi 2969 ogrenci,38 klinik öncesi ve klinik kürsüleri ve tıp alanında 83 üniversite profesörü,240 doktora eğitim görevlisi, 307 yardımcı asistan eğitim görevlisi ile eğitim vermeye devam etmektedir. Diğer dekanlık tarafından yönetilen 20 idari kürsü öğrencilerin Genel tıp eğitimine katkıda bulunur. Üniversitenin faaliyetleri, 2005 yılında yapılan FRANSIZ ve uluslararası Tıp dekanları konferansı değerlendirme kurulu tarafından takdire değer bir eğitim Üniversitesine layık görüldü. Yabancı öğrenci olarak çok sayıda İsrailli, Amerikalı, Ürdünlü, Suriyeli, Filistinli, Kanadalı,Libyalı,Polonyalı,Rus ve Türk öğrenci eğitim almaya devam etmektedirler.
- TIP FAKÜLTESİ
- DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
- ECZACILIK FAKÜLTESİ
- HALK SAĞLIĞI SAĞLIK FAKÜLTESİ
- DİŞ HEKİMLİĞİ
- SÖZEL BÖLÜMLER (YABANCI DİLLER, GAZETECİLİK, SOSYOLOJİ gibi)
- FEN ve MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ (FİZİK, MATEMATİK, ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ, MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ gibi TÜM MÜHENDİSLİK DALLARI)
- MİMARLIK
- EKONOMİK BİLİMLER
- ZİRAİ BİLİMLER (ZİRAAT, VETERİNERLİK gibi)
- SPOR AKADEMİSİ (TÜM ALT DALLAR İLE)
- GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ